Vrijdagavond reikte de Olense cultuurraad in samenwerking met het gemeentebestuur de tweejaarlijkse cultuurprijzen uit.

De cultuurprijs voor personen ging naar het duo Jan Adriaensens en Mich De Laet. Toneelvereniging Het Vierde Oor is groot geworden door de ongebreidelde en tomeloze inzet van Jan en Mich. Een dertigtal jaar geleden heeft de vader van Jan deze theatergroep opgericht en zoonlief heeft zijn werk met veel enthousiasme verdergezet. Jan heeft samen met een team van vrijwilligers de hal van Teunenberg omgebouwd tot een kwaliteitsvolle theaterinfrastructuur waar elk theatergezelschap jaloers op is. Met haar gedurfde theaterkeuze zorgde Mich voor spraakmakend theater. Diverse stukken passeerden de revue en honderden acteurs werden vakkundig begeleid door Mich. Beiden waren voorzitter en stonden mee aan de wieg van Tejaterbende Oeps!. Jan en Mich werkten jaren intens samen als duo. Ze maakten Het Vierde Oor mee tot wat het nu is: een gewaardeerd theatergezelschap dat elk jaar opnieuw verrast en kan rekenen op een vast en enthousiast publiek.

De cultuurprijs voor verenigingen ging dit jaar naar Koninklijke Fanfare Sint-Isidorus uit O.-L.-V.-Olen. Deze vereniging werd in 1910 opgericht in de schoot van de Boerengilde. Onder impuls van dirigent Nico Meylemans is het niveau van deze fanfare de afgelopen 10 jaar enorm gestegen. In 2014 behaalde de fanfare de eerste prijs tijdens het VLAMO Open Fanfarekampioenschap met een score van maar liefst 93,75%. Deze fanfare streeft continu naar verjonging en investeert hiervoor in een instroom van jongen muzikanten. Samen met de Koninklijke Fanfare De Verenigde Vrienden uit Oevel en Koninklijke Fanfare De Vrede uit St.-Jozef-Olen verenigen zij hun jonge muzikanten in jeugdfanfare 'In Tutto'. De toekomst is dus verzekerd.

De twee verdiende winnaars ontvingen een mooie geldprijs van het gemeentebestuur en een bronzen 'boerke' van de cultuurraad.

foto: groepsfoto van de winnaars en de andere genomineerden. Van links naar rechts: Riet Smits (schepen van cultuur), Griet Verheyen en Wim Wouters van Rock 'n Roll Extreme, Jan Van Hemeldonck van heemkring De Linde, Maria Horemans van OKRA O.-L.-V.-Olen, Johan Wouters (voorzitter cultuurraad), Wim Vervoort namens Jan Adriaensens en Mich De Laet, Nele Mertens van Koninklijke Fanfare Sint-Isidorus en Edith Vande Schoor (presentatrice).

foto: Silvain Van Reusel/gemeente estuur Olen/Nnieuws.be